26 вересня відзначається Всесвітній день контрацепції. Цей день відзначається по всій планеті щороку, 26 вересня починаючи з 2007 року.

Цей захід проводиться під девізом: “Контрацепція: це ваше життя, це ваша відповідальність”.

Цей день, за задумом організаторів, повинен привернути увагу влади і громадськості до проблем, які виникають внаслідок недостатнього статевого виховання і зневаги до засобів.

Популярні новини зараз

Організації-ініціатори проведення Всесвітнього дня контрацепції сповідують принцип, що кожна вагітність повинна бути бажаною, і спрямовують свої зусилля на те, щоб максимально підвищити обізнаність населення про способи і методи контрацепції, дати молодим людям можливість самостійно приймати поінформовані рішення з питань сексуального і репродуктивного здоров’я.

В цей день по всьому світу проходять різні заходи, що мають безпосереднє відношення до Всесвітнього дня контрацепції — освітні акції у навчальних закладах, благодійні концерти, відкриття тематичних порталів, конференції і так далі.
Контрацепція – це запобігання вагітності та зараження інфекціями за допомогою протизаплідних засобів і способів. Від латинського contraceptio — виняток. І не дивно: контрацепція дозволяє виключити небажане зачаття і зараження ВІЛ і різними венеричними захворюваннями.

Багато дівчат і зараз користуються “бабусиними” методами і порадами “експертів” в інтернеті, які несуть велику шкоду організму.

В Україні свої методи “не завагітніти”. Наприклад, є поширена думка в Мережі, що якщо після статевого акту випити червоного вина і прийняти гарячу ванну, то незапланованої вагітності не буде.

Лікар нагадує, що ні таблетки, ні спіралі не запобігають хворобам, що передаються статевим шляхом. Тому, ВІЛ-інфекції, гепатит С, гонореї, хламідії та інші інфекції – препарати не захищають від них, а тільки презерватив і так звана хімічна контрацепція.

Що стосується презервативів, при грамотному використанні, ймовірність завагітніти дуже низька. Вона практично нульова. Це стосується всіх препаратів і засобів. За словами гінеколога, всі побічні ефекти і негативний досвід – це лише порушення інструкції.

Найпоширеніший вид хімічної контрацепції – це тампони, свічки і креми. Але їх варто акуратно використовувати, тому що, якщо засіб дешеве, то можуть виникнути незаплановані реакції. Такі креми також можуть бути профілактикою інфекцій, гепатиту С і навіть ВІЛ-інфекцій.